Diafragma

Asta e un subiect interesant. Ca incepator m-am chinuit sa pricep care e treaba cu diafragma asta, ce vrea ea si ce stie sa faca.

Tot citeam despre ea, dar nu eram prea lamurit cum functioneaza. Cel mai bun sfat care poate cineva sa vi-l dea referitor la intelegerea diafragmei este sa experimentati cu ea. Mult. Si sa observati efectele la diferite valori.

Dar pana atunci, hai sa va spun eu cate una-alta despre ea, poate va ajut sa intelegeti mai bine cum merge.


Ce face diafragma mai exact? Se inchide si se deschide si lasa lumina sa intre in aparat, bla bla bla.

Mai pe scurt:
Deschizi diafragma: intra mai multa lumina, avem mai putine detalii (scade profunzimea de camp).
Inchizi diafragma: intra mai putina lumina,  avem mai multe detalii (creste profunzimea de camp).

Cam ca in exemplul asta:
Diafragma-exempluPoza preluata de pe picturecorrect.com

La o diafragma inchisa(stanga) avem profunzime mai mare, adica vedem mai clar ce e in spatele subiectului pe care focalizam. Daca deschidem diafragma(dreapta), scade profunzimea, fundalul se pierde si ramane focusul pe subiect.

Hai sa va arat asta, poate o sa intelegeti mai bine:
Diagrama valori diafragma

Dupa cum vedeti si in schita de mai sus, diafragmele deschise se folosesc in mare parte la portrete, unde vrem ca focusul sa fie pe subiect, nu sa ne distraga atentia prostiile din fundal. De asemenea diafragme deschise se folosesc pentru obtinerea unor efecte artistice in fotografie, dar despre asta va zic altadata.

Diafragmele inchise se folosesc preponderent la fotografii de peisaj, sau alte fotografii unde vrem sa fie clara toata fotografia, nu doar o anumita parte, fotografii unde avem nevoie de detalii clare.

Ca sfat pentru viitor: nu folositi valorile de capat ale diafragmei. Folositi ca minim a doua valoare, si ca maxim penultima valoare. „Profesionistii” spun ca la valorile de maxim obiectivele nu se comporta prea bine :))

Sper ca ati inteles ceva din cele insirate mai sus. Daca nu, claxonati si vedem cum rezolvam.

Lasă un comentariu